Tatajuba

Tatajuba

Bagassa guianensis AUBL., B. tiliaefolia (DESV.) R. BEN.

Tatajuba hout is een tropische hardhoutsoort die afkomstig is uit het westen van Zuid-Amerika. Je herkent tatajuba meteen aan zijn prachtige goudgele glans en kleur. Tatajuba hardhout wordt vaak gebruikt als vervanger van iroko hout of moral. In tegenstelling tot deze twee, vertoont tatajuba echter geen parenchymbanden. Het grote verschil zit in de volumieke massa en de stabiliteit. Tatajuba is immers zwaarder dan iroko, maar het is wel een minder stabiele houtsoort en moeilijker te drogen. Dat zal je ook zien aan de prijs: tatajuba is namelijk een van de goedkopere houtsoorten uit duurzaamheidsklasse 1. Tatajuba hout wordt voornamelijk gebruikt als terrasplank en onderlegger, maar kan eigenlijk voor elke toepassing gebruikt waarvoor men ook iroko gebruikt. Denk daarbij aan gevelbekleding, trappen, parketvloeren, binnenschrijnwerk, raamschrijnwerk en jachtbouw.

Duurzaamheidsklasse: 1
 
Afkomst: Zuid-Amerika
 
Kleur: Goudgeel tot bruin
 
Drogen: Langzaam, neiging tot vervorming

Bewerkbaarheid

Tatajuba is goed te bewerken houtsoort, ondanks zijn gewicht. Het laat zich echter wel maar langzaam zagen. Een spaanhoek van 15-20° wordt aanbevolen bij het schaven met een kruisdraad. Het is noodzakelijk om tatajuba hout voor te boren. Oppervlakafwerking en lijmen gaat wel vlot. Hou er ook rekening mee dat, wanneer je gaat groeffrezen of langgatboren, je hier je tijd voor moet nemen om het splinteren van het hout te beperken.

Duurzaamheid

Tatajuba hardhout wordt in de familie van de Moraceae ondergebracht en bevindt zich in duurzaamheidsklasse 1. Dat komt doordat het een vrij grote volumieke massa heeft, met een gemiddelde van maar liefst 800 kg/m³ bij een vochtgehalte van 12%. Het heeft daardoor ook een levenscyclus van meer dan 25 jaar. Je kan tatajuba dus wel bestempelen als een zware houtsoort, maar is het echter niet zo stabiel als iroko. Het zal ook moeilijker drogen en neigingen tot vervorming vertonen. Let op met versneld drogen: er kan immers droogspanning optreden die enkel door conditionering kan worden opgeheven. Het geeft wel nauwelijks schadelijke gezondheidsstoffen en geen kalkinsluitingen. Verder heeft tatajuba hout een middelmatige werking, een matige fijne nerf en is de draad steeds een kruisdraad. Het is ook belangrijk om te weten dat tatajuba hout in België enkel wordt aangeleverd in FAS kwaliteit (First and Second). Dat wil zeggen dat je tatajuba hout altijd spint- en foutvrij zal zijn.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: terrasplanken, onderleggers

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Iroko
   02. Moral
   03. Afrormosia

Download hier de technische fiche van tatajuba.