Iroko

Iroko

Milicia excelsa (Welw.) C. C. Berg (= Chlorophora excelsa), Milicia regia (A. Chev.) C. C. Berg.

Iroko hout is een van de meest populaire hardhoutsoorten op de markt. Dat heeft het vooral te danken aan zijn gelijkenissen met teak en padouk en zijn verder uitstekende eigenschappen. Het wordt soms ook wel eens Afrikaans teak, iroko teak of kambala teak genoemd. Iroko bevindt zich namelijk in duurzaamheidsklasse 1-2 en is dus enorm duurzaam. Maar ook de kleur speelt een rol, een heel grote zelf. De kleur bepaalt immers de kwaliteit van het hardhout. Zo is iroko verkrijgbaar in verschillende kleuren, gaande van geel tot lichtbruin. Hoe donkerder de kleur des te duurzamer is het hout. Bovendien heeft iroko ook een zeer mooie structuur waardoor het geliefd is in veel toepassingen. Zo vind je iroko veel terug in gevelbekledingen, onder de vorm van planchetten maar ook in poorten of balken.

Duurzaamheidsklasse: 1-2
 
Afkomst: Afrika
 
Kleur: Geelbruin
 
Drogen: Matig snel

Bewerkbaarheid

Iroko is zowel handmatig als machinaal goed te bewerken. Je gereedschap zal dus niet meteen afstompen als er geen kalkinsluitsels aanwezig zijn in je hout. Inspringsel kan bij kruisdradig hout vermeden worden een kleine spaanhoek aan te houden. Iroko bevat namelijk veel reactiehout en draadafwijkingen waardoor het vervormt na bewerken. Na bewerking en droging blijft het echter wel heel stabiel. Tijdens het spijkeren en schroeven raden we voorboren aan, net als het gebruik van roestvrij materiaal. Zo voorkom je verkleuringen na contact met ijzer. Lijmen gaat enkel goed met geschikte lijmsoorten. Ook oppervlakafwerking gaat matig. Er is immers een vulmiddel nodig voor glad werk. Hou ook rekening met de wateroplosbare inhoudsstoffen van iroko en het effect op coatings. Coatings op basis van kunsthars kunnen het droogproces wel versnellen. Tijdens het bewerken kan chlorophorine (stof die slijmvliesontstekingen doet ontstaan) vrijkomen dus zorg zeker voor een goede afzuiging.

Duurzaamheid

Ondanks de onderling grote verschillen in stabiliteit en kleur, bevindt iroko zich steeds in duurzaamheidsklasse 1-2. Dat wil zeggen dat iroko een lange levensduur heeft (meer dan 25 jaar) en zeer kwaliteitsvol hout is. Het hout heeft doorgaans een volumieke massa rond 650 kg/m³ en is zoals eerder vermeld vrij stabiel en sterk. Iroko heeft ook een typische parenchymstructuur. Deze onderscheidt iroko onder meer van het vergelijkbare tatajuba hardhout. Iroko heeft een matig grove nerf en de draad is meestal recht tot een kruisdraad. Heel uitzonderlijk is de draad golvend.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: Gezaagd tropisch hardhout, raamkepers, gevelbekleding

Vergelijkbare houtsoorten:

  01. Tatajuba
  02. Teak
  03. Padouk

Download hier de technische fiche van iroko.