Meranti

Meranti

Shorea curtisii, Shorea macrantha, Shorea ovata, Shorea pauciflora, Shorea platyclados, Shorea singkawang)

Een van de meest bekende tropische hardhoutsoorten, is meranti hout. De naam meranti is  eigenlijk een benaming voor een verzameling van verschillende Aziatische loofboomsoorten binnen het Shorea-geslacht. Ondanks het feit dat er vele meranti-soorten bestaan, vertonen ze wel allemaal 2 gelijkenissen: ze zijn allemaal afkomstig uit de Maleisische en Indonesische bossen en elke subsoort beschikt over uitstekende eigenschappen. Het was vroeger niet voor niets de meest gebruikte houtsoort in de bouwsector. Het onderlinge verschil situeert zich echter wel in deze eigenschappen. Zo varieert de duurzaamheid van de meranti-soorten tussen klasse 2 en 4, wat betekent dat het kernhout zowel weinig duurzaam, matig duurzaam als duurzaam kan zijn. Maar ook de kleur en de volumieke massa zullen de ene soort van de andere onderscheiden.

De voordelen van meranti hout:

  01. Onderhoudsvriendelijke houtsoort
  02. Gemakkelijk te bewerken
  03. Betrouwbaar hout, vrij van noesten
  04. Nauwelijks natuurlijke vergrijzing
  05. Gemakkelijk te drogen, zonder neiging tot vervormen

Deze voordelen zorgen ervoor dat meranti vele toepassingen kent, gaande van meranti planchetten, planken, multiplex, plinten, ramen en deuren tot fineer. Het kan bovendien zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het spreekt voor zich dat de prijzen van meranti hout dan ook sterk afhankelijk zijn van welke subsoort je juist gewenst had. Hieronder gaan we even dieper in op de eigenschappen van meranti hout en specifiëren we de subsoorten dark red meranti, nemesu, seraya en majau. Indien je geïnteresseerd bent in één van deze soorten, kan je contact opnemen met één van de Denderwood-verkopers.

Duurzaamheidsklasse: 2-4
 
Afkomst: Zuidoost-Azië
 
Kleur: Bruinrood
 
Drogen: Matig snel, weinig vervorming

Bewerkbaarheid

Meranti is een gemakkelijk te bewerken houtsoort, zowel met handgereedschap als met machines. Tijdens het schaven met kruisdradig hout hou je best een snijhoek van 20° aan om opstaande vezels te voorkomen. Spijkeren, schroeven en lijmen gaat vlot, buigen gaat slecht. De afwerking van het oppervlak gaat ook goed. Laat je niet afschrikken door de witte kalklijntjes, bij blank lakwerk worden ze onzichtbaar omdat ze de lak absorberen. Hou ook hier rekening met de verschillen tussen de subsoorten onderling. De bewerkbaarheid gaat op voor alle soorten meranti maar kan licht afwijken.

Duurzaamheid

Zoals eerder reeds aangegeven werd, bevindt meranti hout zich steeds tussen duurzaamheidsklassen 2 tot 4. Dat wil zeggen dat het van weinig duurzaam tot duurzaam kan gaan. Wij duiden alvast bij onze subsoorten aan in welke duurzaamheidsklasse zij zich bevinden. Hetzelfde verhaal bij het bepalen van de gemiddelde volumieke massa: deze is vastgelegd op 640 kg/m³ bij een 12% vochtgehalte, maar de grens ligt bij dark red meranti en light red meranti bijvoorbeeld al op 500 kg/m³. Meranti heeft altijd een matige grove nerf en meestal een rechte draad, al kan een kruisdraad ook voorkomen. Harsinsluitsels kunnen voorkomen ondanks dat meranti geen harsachtig karakter heeft.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Ja en ook met PEFC-certificaat. Ook ECO-certificering verkrijgbaar.

Toepassingen bij Denderwood: voorgeverfde profielen, massief verlijmde panelen, verlijmde raamkepers, gezaagd tropisch hardhout, planchetten

Vergelijkbare houtsoorten:

  01. Afzelia
  02. Merbau
  03. Sipo

Download hier de technische fiche van meranti

Nemesu

Shorea pauciflora King S – Maleisië

Van alle meranti-soorten, is nemesu degene met de hoogste volumieke massa en hardheid. Het heeft namelijk een hardheid van maar liefst     825 N terwijl de volumieke massa zich tussen 640-860 kg/m³ bevindt. Dat maakt van nemesu niet alleen de zwaarste dark red meranti-variant maar ook de meest duurzame. Hoogwaardige nemesu meranti bevindt zich in duurzaamheidsklasse 2. De kleur is traditioneel rood tot donkerrood, met een kleine violet-tint. Het laat zich bovendien gemakkelijk verzagen, schaven en afwerken. Drogen neemt iets meer tijd in beslag dan bij de andere meranti-soorten, door de hogere volumieke massa. Weetje: nemesu wordt soms ook wel eens de koning der meranti’s genoemd.

Nemesu is geschikt voor buitenschrijnwerk.

Seraya

Shorea spp. parvifolia – Maleisië

Seraya is een variant van dark red meranti die je vooral terugvindt in Maleisië, zowel op het vasteland als op de eilanden. Het staat ook wel bekend als meranti bukit. Deze houtsoort verschilt van nemesu door zijn volumieke massa, hardheid en kleur. Waar de volumieke massa bij nemesu op 640-860 kg/m³ ligt, ligt deze bij seraya op 400-700 kg/m³. Hetzelfde geldt voor de hardheid van beiden: nemesu heeft een hardheid van 825 N terwijl seraya een hardheid heeft van 780 N. Het is dus lichter en minder hard dan nemesu, maar het beschikt verder wel over dezelfde uitstekende eigenschappen. Je kan het verschil tussen seraya en nemesu ook fysiek waarnemen. Seraya kleurt namelijk lichtrood en nemesu donkerrood.

Seraya is geschikt voor buitenschrijnwerk.

Majau

Shorea Pauciflora – Maleisië

Majau is eveneens een onderverdeling binnen de meranti-familie. Het wordt vaak aanzien als de goedkopere prijsvariant van nemesu meranti. Het vertoont echter wel dezelfde eigenschappen, maar het is minder zwaar en kan verschillen qua kleur. De volumieke massa zal zich meestal tussen de 630 en 670 kg/m³ bevinden. Dat zorgt er dan ook voor dat het hout als stevig en consistent kan aanzien worden. Het zal ook weinig werking vertonen. De kleur is niet altijd even stabiel. Zo kan majau van rozebruin tot donkerrood kleuren.

Majau is geschikt voor buitenschrijnwerk.