Palissander-Sonokeling

Palissander-Sonokeling

Dalbergia latifolia Roxb. En Dalbergia spp.:

Eén van de meest kleurrijke tropische hardhoutsoorten die er op de markt beschikbaar is, is palissander hout. De basiskleur van palissander is heel gevarieerd en gaat van zwartbruin tot bruinrood en het hout is herkenbaar aan zijn onregelmatige en donker gekleurde strepen. Palissander is een door de CITES-beschermde houtsoort. Dat wil zeggen dat er strenge regels gelden omtrent het verhandelen van producten die op deze lijst staan. De variant die op deze lijst vernoemd wordt, is het Zuid-Amerikaanse Rio palissander Dalbergia. De palissander die Denderwood verhandelt is afkomstig uit Zuidoost-Azië en betreft Indisch palissander ofwel sonokeling. Zijn populariteit dankt palissander vooral aan zijn hardheid en duurzaamheid. Het is niet voor niets dat palissander in duurzaamheidsklasse 1 ingedeeld wordt en vele toepassingen kent. Een interessant weetje: palissander gebruikt men vaak voor de vervaardiging van muziekinstrumenten. Vooral gitaren worden uit palissander geproduceerd maar ook xylofoons of blaasinstrumenten kiezen veelal voor deze unieke houtsoort. 

Duurzaamheidsklasse: 1
 
Afkomst: Zuid- en Zuidoost-Azië
 
Kleur: Zwartbruin tot diepbruinrood meet kleurstrepen
 
Drogen: Zeer langzaam

Bewerkbaarheid

Palissander of sonokeling is vrij moeilijk te bewerken met de hand door zijn hoge volumieke massa. Deze volumieke massa situeert zich meestal rond 850 kg/m³ bij een vochtgehalte van 12%. Machinaal is het echter wel goed te bewerken, hetzij met een afstompende werking op de materialen. Palissander kan soms wat olieachtig zijn. Dat zorgt ervoor dat het afwerken van het oppervlak en lijmen soms wat stroefer kan verlopen. Zo wordt een isolerende grondlaag aanbevolen wanneer je het oppervlak gaat afwerken om vertraagde droging te voorkomen. Verfsystemen test je best eerst eens uit vooraleer je er effectief aan begint. Om te spijkeren en te schroeven is voorboren wel noodzakelijk. Buigen gaat redelijk goed maar dan moet er wel rechtdradig en foutvrij hout gebruikt worden. Snijden en schillen tot fineer gaat wel vlot. Zorg voor een goede afzuiging om irritatie aan huid en ademhalingsstelsel te voorkomen.

Duurzaamheid

Palissander bevindt zich in duurzaamheidsklasse 1 en is een zeer zware, harde en stabiele houtsoort. Zo is de hardheid van het langsvlak vastgelegd op maar liefst 12100 N! En zoals hierboven reeds werd vermeld, is ook de hoge volumieke met 850 kg/m niet min. De draad is meestal recht maar kan ook golvend zijn. De nerf is fijn tot matig grof. Drogen dient heel langzaam te gebeuren om haarscheurtjes, scheuren of vervormingen te vermijden. Verder kunnen we ook nog meedelen dat het behoort tot de familie van de Leguminosae.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: massief verlijmde panelen, parket

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Afzelia
   02. Padouk
   03. Teak

Download hier de technische fiche van palissander – sonokeling.