Tiama

Tiama

Entandrophragma angolense (Welw.) C.DC.

Tiama is een tropisch afrika hout in duurzaamheidsklasse 3. Zodra ik het matig duurzaam vond. Roodbruine tiame lijkt fysiek op mahonie en is net als sapelli, sipo en khaya een geweldig alternatief. Het verschil is zichtbaar voor specialisten. Zo heeft de tiama marginale paremchymbanden op de kop van het gewei en kleine banden bij de cellen. Het kwartvlak heeft slechts een klein lijnpatroon dat afkomstig is van de in elkaar grijpende houtnerf. Het hout uit Ghana zou het meest regelmatig zijn, met de meest regelmatige aderga. De tiama is steeds minder vrij van gebreken in vergelijking met de sipo en de sapelli. Het is ook zachter dan ander mahonie. Tiama wordt gebruikt voor vele toepassingen zoals meubelen, fineer, trappen, vloeren, triplex en scheepsbouw.

Duurzaamheidsklasse : 3

Afkomst : West tropisch Afrika
 
Kleur: roodbruin
 
Drogen: vrij snel, maar pas op voor vervorming.

Bewerkbaarheid: de tiama is zowel handmatig als machinaal te bewerken. Je moet letten op de gom die in het hout aanwezig is. Dit kan aan het zaagblad blijven kleven en het materiaal bot maken. Omdat de tegenkorrel aanwezig is, is het noodzakelijk om een ​​snijhoek van 20 graden te gebruiken. Spijkeren, schroeven en lijmen zijn eenvoudig te doen, net als de oppervlakteafwerking. Aan de andere kant is de buiging erg slecht.

Duurzaamheid: de tiama behoort tot de Meliaceae-familie en is gepositioneerd in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat hij matig duurzaam is. Zoals hierboven vermeld, heeft de tiama een in elkaar grijpende korrel en een grove korrel. De dichtheid is 560 kg/m³ bij 12% vochtigheid. Het drogen is snel gedaan maar bij dit laatste moet je oppassen voor vervorming of kwaliteitsverlies.

Het FSC-certificaat behalen: mogelijk

Toepassingen bij Denderwood: verlijmde raamlijsten

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. sapele
   02. afrikaanse mahonia
   03. sipo